Wysłany: Pią Mar 12, 2010 21:47 Temat postu: Rejestracja firmy - czy dobrze zrobiłem???
Witam zarejestrowałem firmę. Mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem nazwę firmy.
W myśl 217-tki po zaświadczenie do starostwa udaje się przedsiębiorca (i tu mam póki co wpisane np. "SŁOŃCE" JAN KOWALSKI ADRES....) i teraz dokonuję zakupów na tą firmę auto krzesła programy itp...wszystko co potrzebne do odbioru w starostwie.
Dopiero starostwo nadaje mi prawa do wykonywania szkoleń kierowców i przydomek O.S.K . i wtedy firma będzie nazywała się O.S.K SŁOŃCE JAN KOWALSKI???
Czy od razu miałem rejestrować działalność używając w nazwie o.s.k. ? Jeśłi tak to co teraz musiałbym prostować to w skarbówce ,zusie, urzędzi miasta itp.
Napiszcie mi proszę jak to się odbywa i czy popełniłem błąd na samym starcie. Pozdrawiam
Niestety zrobiłeś jeden z podstawowych i poważnych z organizacyjnego i marketingowego punktu widzenia błędów.
Co wpisałeś w pozycji "nazwa skrócona" ?
Szkoda, że "Polak mądry po szkodzie" _________________
Centrum Szkolenia Kadr OSK
Zapraszamy na Kursy przygotowujące do otwarcia i prowadzenia Ośrodka Szkolenia Kierowców, pozyskania środków UE, rozwiązywania problemów organizacyjno-prawnych w Twojej Szkole jazdy.
NI eni jest tak niestety. BYć może kolega nie precyzyjnie zadał pierwsze pytanie, podając że w nazwie na "Slonce, Jan Kowalski adres.."
Pytałem o nazwę skróconą.
I po drugie: Starosta nie nadaje żadnego przydomka, przedrostka czy czegokolwiek. Nazwa przedsiębiorcy jest jest ustalana wyłącznie przez niego. Gdyby więc patrzeć na przepisy wprost i gdyby urzędnik starostwa był "nieprzychylny" to stwierdzi, ze na samochodzie w sposób wskazany przez przepis nie wolno będzie napisać nic innego jak tylko słowo "Słońce". Bo nazwa przedsiębiorcy to Słońce a nie Nauka jazdy Słońce.
Przedsiębiorca powinien rozsądnie rejestrować swoją firmę. Tak więc zawrzeć w pełnej nazwie słowa Nauka jazdy czy Szkoła jazdy oraz słowo główne (typu Słońce)oraz nazwisko. _________________
Centrum Szkolenia Kadr OSK
Zapraszamy na Kursy przygotowujące do otwarcia i prowadzenia Ośrodka Szkolenia Kierowców, pozyskania środków UE, rozwiązywania problemów organizacyjno-prawnych w Twojej Szkole jazdy.
Może faktycznie nie rozumiem intencji borysa. Nie wiem czy zależy mu na tym, aby w nazwie istniał człon o.s.k. czy to tylko obawy, że do wpisu w rejestrze o.s.k. ten człon nazwy jest niezbędny. Na pewno wpis do rejestru przedsiębiorców prowadzących o.s.k. nie zmienia nazwy firmy. Przecież nazwa wcale nie musi być kojarzona z rodzajem działalności. Czy jest to konieczne? Nie. Często potencjalni klienci nie potrafią rozszyfrować skrótu o.s.k. Natomiast umieszczanie pełnej nazwy firmy tj Ośrodek Szkolenia Kierowców "SŁOŃCE" Imię i Nazwisko, Adres, to wg mnie za dużo, dużo za dużo. Nazwa skrócona bez o.s.k. też jest o.k. Ale tak jak podkreśliłeś "kierowniku" z marketingowego punktu widzenia - może mieć to znaczenie, ale nie musi.
borys, nazwę firmy możesz zmieniać. Najpierw nowy wniosek w urzędzie, później informacja do U.S. i ZUSu. Za zmianę danych zapłacisz w urzędzie 50zł. Jeśli się mylę poprawcie.
W planach na przyszłość mam też inne zamiary i nazwa osk czy nauka jazdy ukierunkowana byłaby tylko na kand. na kierowców.
Dokładnie, nazwa powinna być krótka, wpadająca w oko i ucho;o) podobnie jak domena internetowa. Oczywiście powinna budzić również skojarzenia z oferowanymi usługami bądź produktami.
Panowie w tej chwili prowadze dzialalnosc gospodarcza nie zwiazana z osk ale od kwietnia otwieram osk.
Chce to zrobic w ramach istniejacej juz dzialnosci i z tego co sie zdazylem zorientowac to, to ze np moja dzialnosc posiada teraz nazwe powiedzmy FHU Ryba nie przeszkadza temu ze w zgoszeniu w starostwie moge wpisac ze moj osrodek bedzie sie nazywal OSK Kierownica. Przeciez OSK to nie nowa dzialanosc tylko poszerzenie juz istniejacej i nazwe osrodka moge podac inna niz nazwa dzialalnosci. Uwazam ze nazwe OSK mozna potraktowac jako marke, brend lub cos w tym stylu. Przeciez na rynku jest wiele firm z roznych branz ktore nazywaja sie inaczej i produkty ktore oferuja nazywaja sie inaczej.
Oczywiscie w dokumentach fiskalnych: faktury, rachunki itd nalezy juz wpisac wlasciwa nazwe firmy taka jaka widnieje we wpisie do ewidencji gospd.
Starostwo, a konkretnie wydz. komunikacji nie będzie nadawał Ci nowej nazwy. Ubiegając się o wpis do ewidencji przedsiębiorców prowadzących osk, będziesz musiał podać nazwę, pod jaką masz wpis do EDG ( piszę w domyśle ) - czyli FHU Ryba. Niewykluczone, że urzędnicy poproszą o dołączenie do wniosku kopii zaświadczenia o wpisie do EDG.
A czy orientujecie sie czy jedna osoba fizyczna moze miec zarejestrowane 2 dzialalnosci gosp?? Bo moja aktualna nazwa dzialalnosci nijak sie ma do OSK.
Zmień nazwę, albo dodaj jeszcze jeden człon. Powiedzmy FHU Ryba
Ośrodek Szkolenia Kierowców Konkurencja
Jako nazwę skróconą użyj OSK Konkurencja i tym się posługuj. Zgłoś do US i ZUSu zmiany.
byłem dzisiaj w urzędzie gminy i sprawa załatwiona bez problemu. Po prostu we wpisie do ewidencji mam teraz dwie nazwy firmy dotychczasową oraz tą dla OSK czyli Ośrodek Szkolenia Kierowców .....
Pani w urzędzie powiedziała że to normalne np częste w przypadku sklepów np jedna osoba ma kilka sklepów i ma we wpisie wtedy np:
1. Sklep Spozywczy ...
2. Sklep Metalowy ....
Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 198 Skąd: Program zarządzania OSK
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 18:38 Temat postu:
No i całe szczęście. Tak jak KierownikOSK tu wcześniej pisał - wiele zależy od przychylności ludzi. Przykładowo znam sytuację, gdzie konkurencja wywarła taki wpływ na nadzorującego urzędnika, ze ten musiał dokonać kontroli i nakazać uzupełnienia nazwy osk na pojazdach. Skrócona była ok, ale pełna brzamiła (podaję z pamięci więc może nie dokładnie ale..)
" PHU 'Pusio' - świat puszystych,otyłych i grubasków". Żona prowadziła sklepy z ubraniami "XXXL" a mąż był instruktorem więc poszerzyła działalność. Kto chciał by mieć na samochodzie napisane Świat grubasków?? Marketingowo-pełna klapa Ale konkurencja się zawzięła, i zarządzała. Skończyło się na otwarciu własnej firmy przez męża. _________________ SOS-Manager 2.2 / 2009
Informatyczny System Profesjonalnego Zarządzania Ośrodkiem Szkolenia Kierowców
Pierwszy stworzony przez praktyków program do obsługi OSK. Bądź o krok przed konkurencją!